Art Noveau je právom najkrajšia secesná reštaurácia na svete, ktorá sa pyšní vynikajúcou francúzskou kuchyňou a veľmi profesionálnou obsluhou. V tejto nádhernej reštaurácii sa okrem filmu "Obsluhoval som anglického kráľa" natáčalo aj pár scén z Edit Piaf. Aj Vy sa v nej právom budete cítiť ako vo filme. Pre mňa najväčšie prekvapenie Grand restaurant Festivalu.

Obecný dům v Prahe, je odjakživa moja najobľúbenejšia stavba. Samej sa mi zdá zvláštne, že som sa Art Noveau tak dlho vybýbala. 

Počas práve priebiehajúceho festivalu Grand restaurant festival, sme mali možnosť overiť si, že tento architektonický skvost, skrýva poklad aj pod fasádou a to v podobe úchvatnej kuchyne Patrika Bečváře. Mimochodom, tento frajer varil aj pre Baracka Obamu a Georga Busha.

Festivalové menu:

Ako prvý chod sme mali foie gras penu s marmeládou z jabĺk granny smith - dokonalú chuť paštéty podrhuje sladkosť jablkovej marmelády, v ktorej sú kúsky jabĺk zreteľne cítiť. Skvelý začiatok. 

Druhým chodom bolo fantastické prosciutto z jelenieho chrbta, pyré so zázvorom a v sezame marinovaná hliva ustričná. Divinu veľmi často nejedávam, ale táto jej úprava bola úchvatná! Prosciutto nebolo veľmi vysušené a dyňa so zázvorom celému pokrmu dodali pikantnú chuť. Hliva už bola trocha navyše, ale náš skvelý dojem z jedla nepokazila.

Chod, vďaka ktorému som začala okamžite lustrovať jedálny lístok, bola polievka z homára s marinovaným celerom a máslovými krutónmi (česky humrový bisque s marinovaným celerom a máslovými krutóny). Veľmi chutná (ako hovorí jeden známy) sexy úprava jedla. Zaujímavá chuť, celerové "raviolky" boli al dente. Kľudne by som jej zjedla kotol! Videla som, že ju majú aj na jednálnom lístku, takže už len kvôli nej by som sa sem vrátila. 

Hlavný chod potešil hlavne partnera, ktorý je kompletne mäsový. Austrálske hovädzie rebro sous - vide, s pečenými batátmi na soli s údenou slaninkou a pórková "omáčka" (velouté). Na rebrách bola ešte cibuľová marmeláda. Mäso bolo dokonale mäkké, odpadávalo od vidličky. Zemiaky boli v šupke, akurát ochutené a pórková omáčka bolo netradičné a veľmi vhodné osvieženie celého jedla. 

Ak by Vám bolo málo, tak na záver prišla totálna bomba v podobe francúzskeho dezertu pate a choux - niečo ako profiterolka (teda odpaľované cesto), vnútri karamelová zmrzka, celé je to ešte obalené v takom sušienkovom "cestíčku" a položené na drtených čoko sušienkach. Navrchu vanilková espuma (niečo medzi penou a omáčkou).

Celé toto bolo doplnené profesionálnym párovaním vín, kde pán someliér bol vybavený komplexnými informáciami o tom, čo nalieva do pohárov. Veľmi edukatívne zodpovedal všetky naše otázky a vedel poradiť. 

Záverom : už som si myslela, že obsluhu ako v Imperiále nenájdem nikde v Prahe. Jasné, sú podniky, kde sa k Vám správajú veľmi super, sú profesionálni a dokonale slušní. Ale potom sú miesta, kde sa cítite ako doma, ako na gril párty u susedov, alebo na večeri s priateľmi a možno zo mňa hovorí to víno, čo som v Art Noveau ochutnala, ale k takým miestam tento podnik rozhodne patrí.

Hodnotenie 5/5

Cenová hladina vrámci GRF (5 degustačných chodov, káva, voda, 2xpohár vína alebo pivo) - 1 200 Kč

Cenová hladina mimo festivalovú ponuku: 3 chodové menu pre dvoch bez pitia 2 700 Kč

ponuka grand restaurant festival
dezert
Art Noveau
polievka
interiér
interiér
27605630102135889131090801927773484o
dezert
jelenie prosciutto
pena z foie gras