Ráj existuje! Nájdete ho na rohu Týnskej v Prahe a založil ho Zdeněk Polreich. Ako všetky jeho reštaurácie, je Divinis interiérovo výnimočný, má skvelú obsluhu a kuchára, čo varí ako Boh! Ak sa sem dostanete, držte si klobúky - bude to jízda :)

Na prvý pohľad nenápadný vstup, chodím okolo do Bar and Books a nikdy som si nevšimla, že tam Divinis je. Reštaurácia je zameraním talianská a boss Jan Kratochvíl, je čarodejník! Farebná, chutná, zvláštna, lahodná, netradičná - taká je kuchyňa v Divinise, ktorá za roky 2010 - 2017 získala Michelinského Biba. Jednoznačne oprávnene! A hoci pri platení zažijete slabší infarkt - nebudete ľutovať!

My sme mali to šťastie a Honzík nám pripravil degustačku - mimochodom, sedeli sme u toho cca 4 hodiny :) Ak sa vo vinnom lístku nevyznáte (pretože výber vín je skutočne rozsiahly), rozhodne si nechajte odporučiť víno! Someliér v Divinise rozhodne človek na svojom mieste. 

 

červená repa s kozím syromMousse z kozího sýra a lanýžového medu s marinovanou červenou řepou a piniemi

Je z údivom, ako dokážu tie najjednoduchšie suroviny vytvoriť tak dokonalý pocit v ústach. Kozí syr je vyšlahaný do jemnej ale konzistentnej peny, navoňaný lanýžovým medom s červenou repou tvoria dokonalý pár. 

 

capresse inakBuffalo mozzarella s nakladanými rajčinami a rukolovým šalátom

Tá najvyššia trieda mozzarelly s dokonalou chuťou rukoly a nakladanými rajčinami. Osviežujúce, letné a neskutočne dobré! Cappresse inak a deluxe :)

 

vitello tonnatoVitello tonnato

Na dve veci mám slabosť - tatarák a Vitello tonanto. Jemné plátky teľacieho mäsa, dochutené prvotriednymi kaparami s tuniakovou "majonézou". Úplná dokonalosť!

 

grilované kalamáre s karfiolovým pyréGrilované kalamáre s karfiolovým pyré, lieskovými orieškami a chorizom

Pre mňa najlepšie jedlo z degustačky. Dokonale ogrilované kalamáre, dochrumkava - jemne osolené. Karfiolové pyré bolo akoby navoňané vanilkou a karfiolové ružičky boli aj "namiesto" krutónkov. Jedlo bolo doplněné opečenými kúskami choriza. Naprosté gastroporno! Už len kvôli tomuto jedlu, sa do Divinisu hodlám vrátiť. Lieskové oriešky som tam necítila ale vôbec mi to nevadilo. 

 

artyčokové rizotoRissotko z jeruzalémskych artyčokov s baby kalamármi

Keď už máte pocit, že nič ale NIČ neprekoná predošlé jedlo - príde táto bomba. Artyčoky som objavila len nedávno - grilované fantasticky ozvláštnia pečenú zeleninu k mäsu. Ale v rizote, sú neprekonateľné! Na prvý pohľad ich ani neidentifikujete, čo je podľa mňa len dobre. Príliš výrazná chuť by rizoto "zabila". 

 

kambalaKambala s parmazánovou penou a nočkami s mrkvovým krémom

Kambala je moja najobľúbenejšia ryba. Má pevné biele mäso a právom je označovaná za kráľovnú rýb. Bola položená na "šaláte" zrejme z kadeřávku a celé jedlo bolo doplněné úžasne jemnými nočkami, plnenými mrkvovým krémom. 

 

steakSteak s omáčkou z marsaly a zemiakovým pyré

Toto jedlo je typický príklad toho, že najjednoduchšie veci bývajú spravidla tie najlepšie. Polreichovic zemiakové pyré je geniálne aj tu, aj v Imperiále a je decentným "doplnkom" k fantastickému mäsu a výraznej omáčke z marsaly (niečo ako portské). 

 

semifreddoSemifreddo z arašídového másla se sušenými malinami

Skvelý dezert, aj keď na záver takej nálože, už to bolo na mňa moc. Každopádne malinová omáčka bola svojou kyslosťou k sladkému semifreddu ideálna voľba. 

 

 

Cenová hladina pre dvoch v plnej palbe (teda predkrm, hlavné jedlo, dezet) :  4 000 Kč

naše hodnotenie: 5/5

vitello tonnato
kambala
grappa
capresse inak
artyčokové rizoto
semifreddo
steak
červená repa s kozím syrom
vitello tonnato
interiér