Okrem thajskej kuchyne, nedám dopustiť na talianskú. V Prahe je niekoľko dobrých a veľa skvelých reštaurácií, kde varia výborne a naservírujú Vám dokonalé jedlo. Ale Equilibrista má niečo navyše. Neskutočnú atmosféru, kde si zakaždým budete cítiť ako u rodiny alebo na obede u priateľov. Za to vďačí Equilibrista majiteľom, ktorých tam každý deň stretnete a to ako čašníkov, tak i kuchárov :)

Equilibrista má nenápadný vchod. Popravde by ma nenapadlo tam vkročiť, lebo by som tam nehľadala reštauráciu, ale vinotéku. Aký veľký bol môj omyl a aké príjemné moje prekvapienie. 

Interiér Equilibristu je jednoduchý, nenápadný a pripomína skôr bistro, než snobárnu typu Aromi (mimochodom v Equlibristovi varia určite lepšie, lacnejšie a nebudete tu mať pocit, že pokiaľ nemáte LVčko, tak si Vás nikto nevšimne).

Jedálny lístok nie je obrovský, obsahuje minimum predkrmov, hlavných jedál a dva stále dezerty. Ale previdelne tu ponúkajú sezónnu ponuku rýb a mäsa a to Vám vrelo odporúčam vyskúšať. Dôraz sa tu kladie predovšetkým na kvalitu surovín, na ich čerstvosť a chuť. Preto nie je potrebných tisíc príloh a zložitých omáčok. Jednoduchosť a domáca kuchyňa - to je to, na čom kuchyňa v Equilibristovi stojí.

Z predkrmov by som odporučila:

burrata s rajčinami - jednoznačne najlepšia burrata v Prahe. Burrata je typ mozzarelly, z ktorej sa po prekrojení vyleje hustá smotanová "zmes". K tomu pár voňavých a šťavnatých rajčín, kvalitný olivový olej a soľ a zažijete ráj na zemi :)

baklažán s mozzarellou - kvalitná mozzarella, obalená v tenkých plátkoch opečeného baklažánu - opäť pridaný olivový olej, soľ a mleté čierne korenie. Troška krémového balzamika a dokonalosť je na svete. 

hovädzie carpaccio - jemné a voňavé plátky hovädzieho mäsa, ochutené kvalitným olivovým olejom, parmazánom a domácim pestom. Manna! Mäso sa Vám rozpadá na jazyku a môžete ho takmer natrieť na chleba. Ja si pridávam olivový olej a to preto, že v Equilibristovi ho majú nenormálne dobrý!

Na Silvestra sme ešte zo special menu ochutnali langustu - tiež výborná. Druhýkrát už by som si ju asi nedala, ale to skôr preto, že ja langusty moc nemusím. Tomáškovi chutila strašne dobre :)

Z hlavných jedál odporúčam:

Akúkoľvek rybu z aktuálne ponuky. Na požiadanie Vám ju vykostia a nafiletujú :)

Ja som ochutnala kambalu s olivami, zemiakovými chipsami a pečenými rajčinami - chuť ryby bola abnormálne dobrá a vysoko predčila akýkoľvek pokrm, ktorý servíruju v podstate v sudednom Aromi. 

linguine s krevetami - už si budete myslieť, že nie som objektívna, ale opäť al dente cestoviny, noňavé a správne očistené krevety. K tomu trošku cukety, nakrájanej na hrubšie rezančeky a opečené na oliváči , hrsť rajčín a bazalky a nemám jedinú výhradu

domáce lasagne - domáce lasagne zo semolinovej múky, s voňavým hovädzím mäsom. Pre niekoho môže byť porcia malá, ja myslím, že je odpovedajúca, hoci väčšina Čechov a Slovákov pozná lasagne v inej podobe. Ale kto by v mojej prítomnosti použil slovné spojenie, že takto lasagne nevyzerajú, tak mu zlomím tvár. :) Presne takto totiž lasagne v Taliansku vyzerajú.

Rozhodne si dajte čokoľvek z Josper grilu - bude to mať ľahko zaúdený efekt :) 

Dezerty majú spravidla dva a to buď Tiramisu, alebo Panacottu :) Odporúčame Tiramisu!

Naše hodnotenie 5/5

Cenová hladina pre dvoch (dva predkrmy, dve hlavné a dezert, 2x pohár vína) cca 1 800 Kč

baklažán s mozzarellou
lasagne
interiér
linguine s krevetami
a la carte na Silvestra
langusta
burrata
vchod
carpaccio
cestoviny s kráľovskými krevetami