Cafe Budha je moja najobľúbenejšia thajská reštaurácia v Prahe. Nájdete ju nad Muzeom, ideálne to však máte z Náměstí Míru, alebo z I.P. Pavlova s asi 5 minútovou prechádzkou.Presne ako sa píše v popise na stránkach reštaurácie - je to ako v obyvačke u thajskej babičky. Reštika je malá, je tam asi len 8 stolov, takže určite rezervačka dopredu.

Vo vnútri to pôsobí neuveriteľne útulne a jednotlivé stoly sa vôbec nerušia, teda aj si vedľa Vás náhodou nesadne ultra radikálny fanúšik Baníku!

Ale to jedlo!!!!

Po prvýkrát sme tam boli na degustačnom menu, aby sme vyskúšali čo najviac z toho, čo táto skvelá reštaurácia ponúka. Od vtedy sme tam boli nespočetne veľakrát, už sme tam zavliekli všetkých našich kamarátov, rodičov a dokonca naší otcovia sa naučili jesť paličkami :) 

Degustačku odporúčam, pokiaľ by ste si nevedeli vybrať a nemáte s thajskou kuchyňou skúsenosti. Tí, čo vedia, tak nebudú sklamaní z ničoho, čo sa v lístku nachádza.

Degustačné menu tvorí 8 chodov v zmenšených porciách a obnáša:

Fusion Ebi Tempura Summer Roll (Krevetí tempura, kaviár tobiko, rýžový papír, sezamový mongo dresink, togarashi, salát, mango, avokádo) - fantastická úprava kreviet. Tempura je také cestíčko, vôbec nie mastné, jedná sa o klasickú rolku, kde je kreveta v strede, okolo zelenina a obalené v rýžovom papieri).

Crispy Soft Shell Crab, Singapore Chilli Crab Sauce (Tempurovaný měkkoschránkový krab, domácí pikantní sladká čili omáčka, zázvor, rajčata, citrónová tráva, fazolová pasta, šalotka a 7-mi minutové vajíčko) - kraba si určite dajte aj normálne. Majú ho klasicky v lístku ako predkrm. Podobný je aj v Sanchu, ale tento mi chutí viac. Je to celkom pálivé, ale nič, čo by sa nedalo zjesť. Pre mňa fantastický predkrm a dávam si ho tam zakaždým.

Pork Belly Gua Bao (Tajwanská gua bao houska, přeštický vepřový bůček, domácí švestková omáčka, hadovka, jarní cibule a arašídy). Toto jedlo je extrémne dobré a to hlavne vďaka tej "houske". Cesto malo veľký úspech u mamín, ale inak myslím chutilo všetkým členom rodiny. Na mňa je to dosť hutné.

Som Tam Salad & Shrimpcake (křupavý krevetí karbenátek, thajská papája, zelené mango, cherry rajče, zelené fazolky, čili, sušené krevety, rybí omáčka, limeta, cukrový sirup a restované arašídy). Veľmi pikantný a veľmi chutný šalát. Krevetí karbanátek asi ničím výrazným nenadchne, ale ten šalát je skvelo ochutený a ozaj pálivý :) 

Malaysian Butter Scallops, Rocket Tempura (mušle sv. Jakuba, přepuštěné máslo, čerstvé kari listy, rýžové víno, karamel, pražený kokos a tempura rukola).

Jungle Curry Duck (konfitovaná trhaná kachna, ostré a silné curry, zeleny čili, citrónová tráva, galangal, kořen krachai, kurkuma,  limetové listy, koriandr, smažený česnek a šalotka). Toto jedlo majú tiež klasicky v jedálnom lístku a je to len pre silné povahy :) V živote som nejedla tak pálivú vec! Aj môj otec, ktorý pálivé miluje sa rozslzel, keď si dal prvé sústo. Omáčka je síce fantastická, ale po prvých dvoch minútach prestanete cítiť, čo jete a to je pre mňa už trochu moc :) Pre odvážne typy vrelo odporúčam! 

Coconut Water Beef Ribs (6-hodin pomalu dušená vyzrálá hovězí žebra Qualivo, mladá kokosová voda, citrónová tráva, ústřičná omáčka, limetové listy, sladký tamarind, asijský bylinný salátek ze zeleného manga). 

Ja si dávam najčastejšie ako predkrm už spomínaného mäkkoschránkového kraba a ako hlavné jedlo lack Pepper Prawns, Calamari (prudko restované červené krevety a sépie na šalotce s delikátní pepřovou omáčkou, rýžovím vínem, čerstvými kari listy, čili, ústřičnou omáčkou poprášené koriandrem). 

Majú zaujímavý výber zmrzlín (sezamová, biely čaj apod), ktoré sú po takom pálivom jedle ideálnym dezertom. Ako dezert si určite dajte "sticky tofee"!

K tomu nejaké dobré víno a máte "vyhráno" :)

http://balbinova.cafebuddha.cz

cenová hladina pre dvoch (2x predkrm, 2x hlavné, 1x dezert, 1l vody a 0,75l vína) cca 1600 Kč. 

naše hodnotenie je 5/5

Cafe Budha
Cafe Budha
Cafe Budha