V povianočnom období ma vždy chytí mánia, že by som mala obmädziť mäso a neprejedať sa. Tak som ako obvykle nabehla do obchodu so zdravou výživou a kúpila to, čo sa mi z ponúkaných vecí najviac pozdávalo. A keď už to nemohla byť údená klobáska, tak aspoň údené tofu :) Tento recept je rýchly, zdravý a skvele zasytí. Tak poďme na to.

Pre dvoch budete potrebovať:

  • cca 5 cm zázvoru, nakrájaného na drobné kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, tiež nakrájaného na drobné kúsky
  • jedna najemno nakrájaná šalotka
  • údené tofu, nakrájané na kocky
  • asi polovica cukety (alebo baklažánu), nakrájaná na kocky
  • takmer celá konzerva cizrny
  • 150 ml. kokosového mlieka
  • asi panák smotany na šlahanie
  • máslo (aleho ghí)
  • lyžička kurkumy, rímskeho kmínu, mletého koriandru, kajenského korenia (chilli), soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • dve hrste baby špenátu
  • ryžové rezance
  • limetka, sezam a čerstvý koriander na ozdobu :)

Postup:

Na másle (ghíčku) speníme šalotku - trvá to asi 2 min. Prihodíme zázvor, po zamiešaní cesnak a začneme pridávať korenie. Zalejeme kuracím vývarom (v krajnom prípade vodou) a necháme prevariť asi 10 min. Vhodíme cizrnu, tofu a cuketu (alebo baklažánu). Vody by malo byť v hrnci tak, aby bola zelenina s tofu ponorená. Pridáme kokosové mlieko a varíme opäť asi 10 min. Odstavíme a pridáme špenát a smotanu. Premiešame. Podávame s ryžovými rezancami - voľte tie tenké, ktoré pripravíte podľa návodu na obale a s limetkovou šťavou, sezamom a hrsťou koriandru, nasekaného najemno.

Dobrú chuť!