V povianočnom období ma vždy chytí mánia, že by som mala obmädziť mäso a neprejedať sa. Tak som ako obvykle nabehla do obchodu so zdravou výživou a kúpila to, čo sa mi z ponúkaných vecí najviac pozdávalo. A keď už to nemohla byť údená klobáska, tak aspoň údené tofu :) Tento recept je rýchly, zdravý a skvele zasytí. Tak poďme na to.
Pre dvoch budete potrebovať:
- cca 5 cm zázvoru, nakrájaného na drobné kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, tiež nakrájaného na drobné kúsky
- jedna najemno nakrájaná šalotka
- údené tofu, nakrájané na kocky
- asi polovica cukety (alebo baklažánu), nakrájaná na kocky
- takmer celá konzerva cizrny
- 150 ml. kokosového mlieka
- asi panák smotany na šlahanie
- máslo (aleho ghí)
- lyžička kurkumy, rímskeho kmínu, mletého koriandru, kajenského korenia (chilli), soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- dve hrste baby špenátu
- ryžové rezance
- limetka, sezam a čerstvý koriander na ozdobu :)
Postup:
Na másle (ghíčku) speníme šalotku - trvá to asi 2 min. Prihodíme zázvor, po zamiešaní cesnak a začneme pridávať korenie. Zalejeme kuracím vývarom (v krajnom prípade vodou) a necháme prevariť asi 10 min. Vhodíme cizrnu, tofu a cuketu (alebo baklažánu). Vody by malo byť v hrnci tak, aby bola zelenina s tofu ponorená. Pridáme kokosové mlieko a varíme opäť asi 10 min. Odstavíme a pridáme špenát a smotanu. Premiešame. Podávame s ryžovými rezancami - voľte tie tenké, ktoré pripravíte podľa návodu na obale a s limetkovou šťavou, sezamom a hrsťou koriandru, nasekaného najemno.
Dobrú chuť!