Obed na Nový rok je jasný! Šošovica. Ale už ma úplne neba každý rok šošovicová polievka s párkom, tak som tento rok vyskúšala urobiť zo šošovice kráľovské hlavné jedlo a musím uznať, že sa to podarilo. Nezaberie veľa času na prípravu, ale chce to aspoň 3 páry rúk, aby sa všetko stihlo urobiť naraz. Ideálne je zapojiť do prípravy celú rodinu :)

Pre 4 osoby budete potrebovať:

Na šošovicovú časť

  • 300g čiernej beluga šošovice (je rýchlo pripravená - červená by sa Vám rozvarila a klasická hnedá neurobila :)
  • dve mkrve, dva "řapíky" stopkatého/řapíkatého celeru, dva menšie petržleny - nakrájané na väčšie kúsky (budete ich potom z čočky vyberať, malé kúsky by sa ťažsie hľadali :)
  • bobkový list
  • tri guličky nového korenia
  • soľ a ml. čierne korenie
  • máslo 
  • najemno nakrájaná menšia šalotka 
  • dva strúčiky cesnaku - najemno nakrájané
  • 5 lyžíc balzamikového octa (nie ten krém)
  • majoránka čerstvá alebo sušená
  • 50ml kuracieho vývaru (v najhoršom prípade použijte vodu)

Šošovicu vložte do vody a tú zovrejte - zlejte a znovu zalejte vodou. Pridajte korenie a zeleninu a varte tak, aby bola šošovica na zkus. Trvá to asi 10 min. Opäť zlejte a vyberte zeleninu a korenie zo šošovice. Na másle speníme šalotku a cesnak a pridáme šošovicu, podlejeme balzamikom, ktoré necháme odpariť a pridáme vývar. Dochucujeme soľou a ml. čiernym korením. Ja som pridala aj troška citrónovej šťavy. Keď je šošovica hotová (ted aje mäkká a nie je v nej takmer žiadna voda), pridáme máslo na zjemnenie dva kúsky) a čerstvú majoránku na ozdobu.

Na mrkvovú časť

  • jedna celá mrkva, nakrájaná na polkolieska
  • celý cesnak
  • trstinový cukor (jedna malá lyžička)
  • asi malý panák vody

Na másle orestujeme mrkvu a cesnak. Posypeme cukrom, necháme ho trochu rozpustiť a zalejeme panákom vody. V tomto "sirupe" mrkvu uvaríme. Pokiaľ sa voda začne odparovať a mrkva ešte nebude hotová, pokojne pridajte trošku vody. Dochuťte soľou, ted podtrhne sladkú chuť glazovanej mrkve.

Na vajíčkovú časť

4 vajíčka vložte do vriacej vody a varte presne 6 a pol minúty. Potom vyberte, prudko zchlaďte vodou a nechajte v studenej vode cca 5 min. Potom ošúpajte vajíčka a osoľte ich. Obaľte v trojobale (ja namiesto klasickej strúhanky používam panko strúhanku) a vysmažte v rozpálenom oleji. Nechajte okvapkať na papierovej utierke.

Na šalotkovú časť

  • tri šalotky - rozkrojené, šupku ale ponechajte (inak sa Vám pri dusení šalotka rozpadne)
  • 70ml portského vína
  • jedna lyžica balzamikového octa

Na oleji osmažíte tou prerezanou časťou dolu položenú šalotku dohneda. Prilejete portské a dusíte. Ak sa Vám začne portské príliš odparovať, pokojne prilejte ďalšiu dávku. Vyberajte menšie šalotky. Väčšie kusy sa Vám neudusia a museli by ste ich dopekať v rúre a to nechceš :)

Servírujte na tanier, mäsožravci môžu pridať napríklad rybku, alebo ako ja (pretože to bola novoročná šošovica) údené rebrá z kapustnice :)

Dobrú chuť :)