Stále rozmýšľam, že prečo taký orgazmický pokrm, má také hnusné meno. Je to rýchle, zdravé a sýte. Navyše to môžete použiť asi na tisíc spôsobov. Ako prílohu k pečenej zelenine, ku grilovanému halloumi, tofu, či k domácim hranolkám, namiesto nezdravých a mastných chipsov. Tu je môj recept.

Na väčšie množstvo hummusu budete potrebovať:

  • 2 plechovky cíceru (cizrny:))
  • 3 lyžice pasty tahiny - nie, nedá sa nahradiť. Mohli by ste to skúsiť s nasucho praženými seznamovými semienkami a sezamovým olejom, ale neskúšala som a úprimne si myslím, že by to bolo dosť mastné.
  • asi 5 lyžíc olivového oleja, ALE nelejte ho tam naraz. Pridávajte postupne a neustále ochutnávajte
  • soľ a ml. čierne korenie, lyžička mletého rímskeho kmínu a mletého koriandru
  • šťava z polovice citróna a platí to, čo u olivového oleja
  • asi deci vody z cícera
  • čerstvý koriander na ozdobu a finálne ochutenie

Postup:

Cícer zlejte a prepláchnite vodou, ale POZOR! Nevylievajte nálev z cíceru. Budeme ho potrebovať. Cícer premiestnime do mixéra, pridáme trocha oleja, vody z cícera, soľ, korenie a tahiny pastu, spoločne s citrónom. Rozmixujeme na pastu požadovanej konzistencie. Ja mám radšej, keď je cícer "priznaný", teda je ho tam cítiť. Ale pokojne to môžeme rozmašírovať na pomazánkovú textúru. Postupne ochutnávame a pridávame soľ, citrón a olivový olej.

Dobrú chuť!