V zime nejak nemávam chuť na mäso a potom, čo sme sa vrátili z Bali, kde sme dokázali dva týždne žiť len na vege strave a rybách, snažím sa mäso redukovať a pridávať viac zeleniny a strukovín. Neverili by ste, aké kreatívne veci sa dajú pripraviť, keď sa nespoliehate len na steak alebo kura v rúre.

Na dve porcie potrebujete:

  • jeden väčší baklažán (lilek)
  • hrsť húb, alebo žampiónov
  • na plátky nakrájaný cesnak
  • najemno nakrájaná šalotka alebo cibuľa (ta má výraznejšiu chuť)
  • polovica balenia goody foody
  • chedar
  • hrsť nasekaného petržlenu alebo pažítky
  • soľ, mleté čierne korenie, lyžička adžiky, lyžička oregána
  • pre mäsožravca - troška slaninky
  • chilli (kajenský pepř)

Postup:

Predohrejeme si rúru na 200 st.

Baklažán opatrne vydlabeme, pričom sa snažíme neporušiť spodok, aby nám plnka nevyletela. Dáme predpiecť do vyhriatej na cca 15 min.

Medzitým na másle, ghí alebo olivovom oleji, osmažíme cibuľu (šalotku), pridáme cesnak, nakrájané huby, hrsť nasekaného vydlabaného baklažánu a opečieme. Keď je baklažán takmer ready (teda chytá farbu), pridáme goody foody (alebo slaninku, nakrájanú na kúsky) a opekáme ešte asi dve/tri minúty. Osolíme, okorením a pridáme poctivú hrsť čerstvých byliniek.

Predpečený baklažán zakapneme olivovým olejom, naplníme a zasypeme nastrúhaným chedarom.

Pečieme asi 35 minút, ale dĺžka pečenia záleží na tom, ako ktorá rúra pečie. Podstata je, aby syr chytil zlatavú pevnú kôrku. Posypeme pažitkou a podávame :)