Od mala mám traumu zo školskej jedálne z niektorých jedál: dukátových buchtičiek, šunkoflekov, šošovicového prívarku a plnenej papriky s rajčatovou omáčkou. Tak som sa rozhodla s tým niečo robiť. Omáčka je domáca, paprika nie je plnená mäsom a namiesto knedle máme pečené zemiaky. Toto si Vaše deti zamilujú!
Na pekáčik, ako na obrázku potrebujete:
na papriky
- dve zelené papriky
- dva stúčky cesnaku
- čerstvý kozí alebo ovčí syr, prípadne ricotta
- hrsť čerstvej bazalky
- soľ, ml. čierne korenie, sušené oregáno
- slaninku
- asi polovica cukety, nakrájaná na menšie kostičky
Papriky rozkrojíme a položíme na pečiaci papier. Osolíme, okoreníme ml. čiernym korením a sušeným oregánom a necháme predpiecť vo vyhriatej rúre na 200 st. na cca 15 min.
Medzitým na panvičke orestujeme slaninku a cuketu. V mističke zmiešame čerstvý syr, korenie, pretlačený cesnak, olivový olej a zmes z panvice a naplním papriky. Dáme nazad do pekáčika (ak sme ich vyberali). Ak nie, tak len zalejeme pripravenou omáčkou.
omáčka
- 1/2 konzervy sekaných rajčín - najlepšie sú Valfrutty
- 5 mäsytých rajčín, nakrájaných na kostičky a zbavených jadierok - keď ich tam necháte a nevyberiete jadierka, omáčka bude moc vodová
- biely jogurt
- dva strúčiky cesnaku, pretlačené
- šalotka, najmeno nakrájaná
- soľ a ml. čierne korenie
- hrsť nasekanej bazalky
V hrnci orestujeme na olivovom oleji šalotku a cesnak do sklovita. Prelejeme krájanými rajčinami z konzervy a nakrájanými čerstvými rajčinami a povaríme asi 10 min. Premiešame, pridáme jogurt, cesnak a korenie, necháme prebublať a odstavíme. Pridáme bylinky.
Prelejeme papriky, ktoré môžeme posypať cheddarom a dáme piecť na pol hodiny do rúry, vyhriatej na 200 st.
Podávať môžete s pečenými zemiakmi.
Dobrú chuť! :)