Keď mám chuť sa sprasiť, tak si urobím túto nivovú omáčku. V podstate ju môžete dať na čokoľvek, od mäsa, cez pečenú zeleninu alebo ako my v tomto prípade, na zemiaky. K tomu špenát a večera je na svete :)

Na dve porcie budete potrebovať:

  • zemiaky podľa chuti a hladu :) a to nakrájané na štvrtky, alebo osminky. Záleží, aký veľký je zemiak
  • olivový olej
  • niva - ja dávam polovicu balenia
  • zakysaná smotana - celý kelímok
  • soľ, mleté čierne korenie, mleté chilli, ml. červená paprika, muškátový oriešok
  • špenát - vaničku čerstvého, alebo pár kociek mrazeného
  • polovica cibule, nakrájanej najemno
  • dva strúčiky cesnaku, nakrájaného najemno

Postup:

Zemiaky v miske premiešame so soľou, mletým čiernym korením, chilli a paprikou. Zakápneme olivovým olejom. Vhodíme na plech a pečieme cca 35 min. na 200 st. (záleží na type rúry). 

Medzitým na olivovom oleji opečieme cibuľu a cesnak a pridáme špenát. Čerstvý orestujeme s cibuľkou a cesnakom a vmiešame nastrúhaný muškátový oriešok. 

Nivovú omáčku robím už od svojich študenských čias stále rovnako a asi má viacerí zabijete, ale robím ju v mikrovlnke. Do misky nakrájam nivu, pridám smotanu a nechám v mikrovlnke rozpustiť. Pridám nastrúhanú citrónovú kôru (len troška, na vôňu) a mleté čierne korenie.

Na tanier rozložíme zemiaky, na ne špenát a prelejeme nivovou omáčkou. Môžeme pridať restovanú cibuľku a papáme.

Dobrú chuť!