Baklažán mám rada. Baví ma grilovaný, zapekaný, v thajských kari a aj ako dip k pečenému mäsu. Toto jedlo je taká obdoba mexického chilli, ale v baklažáne :) Vzniklo na základe nutnosti spotrebovať veci z chladničky a pretože viem, že taký problém riešite určite aj Vy, tak Vám tento recept príde vhod! :)

Na dve porcie potrebujete:

  • jeden väčší baklažán
  • cca 150g mletého bravčového mäsa
  • rajčinovú passatu, tak polovicu Valfrutta "krabičky", prípadne krájané rajčiny (1/2 konzervy)
  • 1/2 konzervy červených fazoliek
  • cca 1 dcl červeného vína
  • menšia cibuľka
  • strúčik cesnaku nakrájaný na plátky
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 ČJ chilli (kajenský pepř)
  • 1 ČJ rímskeho kmínu
  • 1 ČJ korenia piatich vôní
  • niva prípadne tuhá mozzarella na zapekanie
  • a na DIP (zakysaná smotana, šťava z 1/2 citróna, bryndza a poctivá hrsť kôpru)

Príprava:

Baklažán rozkrojíme na polovicu a opatrne vydlabeme dužinu tak, aby sme baklažán nepretrhli. Vymažeme olejom a osolíme/ okoreníme. Dáme piecť na 20 min. do rúry na 190 stupňov.

Medzitým orestujeme cibuľku dozlatova a prihodíme cesnak na plátky. Pridáme mleté mäso a bez solenia ho orestujeme. Keby sme ho osolili už teraz, pustí šťavu a namiesto opekania sa začne dusiť. Keď máme mäsko orestované, zalejeme červeným vínom a pridáme passatu. Premiešame a necháme víno odpariť. Po asi 10 minútach pridáme prepláchnutú červenú fazulu a restujeme ďalších desať min. Osolíme, okoreníme, pridáme chilli podľa chuti a korenie piatich vôni a rímsky kmín. Nádherne mäso prevonia. Môžeme pridať akékoľvek bylinky podľa chuti. Skvelé bude oregáno, bazalka alebo tymián. 

Vyberieme baklažány z rúry a plníme ich mäsovou zmesou. Prekladáme nivou nakrájanou na kocky, alebo iným tuhým syrom vhodným na zapekanie (mozzarella, prípadne feta).

Pečieme cca 25 min. pri teplote 190 stupňov.

Podávame s pečenými zemiakmi a dipom z bryndze, ktorý vznikne zmiešaním všetkým hore uvedených prísad. Množstvo nasekaného kôpru nechávam na Vás. Rovnako tak sa dá dať baklažán aj so zeleným šalátom. 

Dobrú chuť :)