Som steak lover! To znamená, že všetko, čo sa dá z hovädzieho mäsa hodiť na gril a označiť steakom, vyskúšam vždy rád. V poslednom období som si obľúbil časť vysoký roštenec, ktorá je z môjho pohľadu na prípravu dokonaláho steaku ideálna. 

Ako si už určite z mojich receptov zvyknutý, príprava je chlapsky jednoduchá, takže hurá na to.

Vezmeš prerastený steak z vysokého roštenca (ten na obrázku má 350g) so značným tukovým krytím. Už som to tu na niekoľkých miestach spomínal, ale tukové krytie je dôležitá vec a netreba sa ho báť. Prenáša do mäsa vôňu, chuť a aj vďaka nemu je mäso šťavnaté a krehké. 

Na mäso nepoužívam žiadne marinády, necháp ma zle, ale som zástanca toho, že dobré sa chváli samo - teda ak máš kvalitné mäso, stačí ho osoliť a okoreniť mletým čiernym korením. Tomu sa hovorí chuť mäsa. Nie tomu, keď prirodzenú chuť mäsa prehluší kečup, či nejaká Uncle Beans marináda, BBQ, Jack Daniels blablabláda...

Takže osolený, okorenený steak necháš hodinu odležať na izbovú teplotu. Potrieš ho pred grilovaním olivovým olejom a hodíš na rozpálený gril (grilovaciu panvicu). Opekáš podľa toho, ako veľmi krvavý ho chceš - i keď opakujem, veľmi záleží na hrúbke mäsa:

  • rare (krvavý, veľmi mäkký - cca 2 min. z oboch strán)
  • medium rare (stredne krvavý, mäkký - cca 3 min. z oboch strán)
  • medium (stredne prepečený - cca 4 min. z oboch strán)
  • medium well (takmer prepečený - cca 4,5 min. z oboch strán)
  • well done  (prepečený - cca 5 min. z oboch strán)

Na gril prihodíš pár žampiónov, na pare si urobíš brokolicu (ktorú stačí hotovú hodiť do misky, pridať máslo a soľ, misku uzatvoriť a pretrepať - dokonalosť!) a môžeš jesť!

Úspech zaručený!

Dobrú chuť!