Na omáčky u nás doma veľmi nejdú a to hlavne preto, že sa väčšinou zahušťujú a to nepodporujem (múka je smrť!:)) .. tiež žijem v utkvelej predstave, že každá omáčka je hustá, hutná s "kožou" na povrchu. Túto nepriaznivú skúsenosť zo školskej jedálne sa snažím sanovať tým, že si niektoré z traumatických jedál pripravujem teraz znovu a inak. Takže poďme na to!
Na porciu pre dvoch potrebujete:
- dve kuracie prsia (ideálne s kožou)
- máslo
- dve šalotky, nakrájané najemno
- jeden strúčik cesnaku, nakrájaný najemno
- cca 70ml kuracieho vývaru
- lyžica dijonskej horčice
- lyžička worchesterskej omáčky
- 30 ml brandy
- 70ml smotany na šlahanie
- hrsť nasekanej hladkolistej petrželky
- lyžička citrónovej šťavy
Postup:
Rúru predohrejeme na 200 st.
V panvičke rozohrejeme máslo a opečieme na ňom kuracie prsia 3 minúty z každej strany. Po opečení ich osolíme a okorením mletým čiernym korením a presunieme do rúry na dopečenie. Na pekáč ich dajte kožou hore a dopekáme ich cca 8 min. Pointa je, že pri opekaní na panvici by sa veľmi osušili a to nechceme. Na panvičke sa zatiahnu a ostanú krásne šťavnaté.
Do uvolnenej panvice pridáme šalotku a minútku opekáme. Pridáme cesnak a miešame asi 30 sekúnd, aby sa nám cesnak nepripálil a nezhorkol. Prilejeme polovicu vývaru, pridáme horčicu, worchester, brandy a smotanu a privedieme k varu. Nedávajte celý vývar naraz, abyste si neurobili skôr polievku. Lepšie je postupne riediť :)
Keď po 3 minútach začne omáčka hustnúť, pridajte citrónovú šťavu a petržlen. Odstavte. Omáčku dosoľte, pokiaľ je to potrebné.
Podávame so zemiakovou kašou. Táto moja je ochutená strúhaným parmazánom :)
Dobrú chuť!