Na omáčky u nás doma veľmi nejdú a to hlavne preto, že sa väčšinou zahušťujú a to nepodporujem (múka je smrť!:)) .. tiež žijem v utkvelej predstave, že každá omáčka je hustá, hutná s "kožou" na povrchu. Túto nepriaznivú skúsenosť zo školskej jedálne sa snažím sanovať tým, že si niektoré z traumatických jedál pripravujem teraz znovu a inak. Takže poďme na to!

Na porciu pre dvoch potrebujete:

  • dve kuracie prsia (ideálne s kožou)
  • máslo
  • dve šalotky, nakrájané najemno
  • jeden strúčik cesnaku, nakrájaný najemno
  • cca 70ml kuracieho vývaru
  • lyžica dijonskej horčice
  • lyžička worchesterskej omáčky
  • 30 ml brandy
  • 70ml smotany na šlahanie
  • hrsť nasekanej hladkolistej petrželky
  • lyžička citrónovej šťavy

Postup:

Rúru predohrejeme na 200 st.

V panvičke rozohrejeme máslo a opečieme na ňom kuracie prsia 3 minúty z každej strany. Po opečení ich osolíme a okorením mletým čiernym korením a presunieme do rúry na dopečenie. Na pekáč ich dajte kožou hore a dopekáme ich cca 8 min. Pointa je, že pri opekaní na panvici by sa veľmi osušili a to nechceme. Na panvičke sa zatiahnu a ostanú krásne šťavnaté.

Do uvolnenej panvice pridáme šalotku a minútku opekáme. Pridáme cesnak a miešame asi 30 sekúnd, aby sa nám cesnak nepripálil a nezhorkol. Prilejeme polovicu vývaru, pridáme horčicu, worchester, brandy a smotanu a privedieme k varu. Nedávajte celý vývar naraz, abyste si neurobili skôr polievku. Lepšie je postupne riediť :)

Keď po 3 minútach začne omáčka hustnúť, pridajte citrónovú šťavu a petržlen. Odstavte. Omáčku dosoľte, pokiaľ je to potrebné.

Podávame so zemiakovou kašou. Táto moja je ochutená strúhaným parmazánom :)

Dobrú chuť!