Výhoda tejto polievky je to, že Vás zahreje, zasytí a podľa toho koľko kreviet alebo kuracieho mäsa do nej dáte, môže byť skvelou večerou alebo ľahkým obedom. Našťastie v dnešnej modernej dobe prísady na túto polievku zoženiete v každom supermarkete. Vo väčších mestách sa takéto vychytávky (ako citrónová tráva) predávajú v špeci obchodoch alebo v lepšie vybavených večierkach.

Túto polievku môžeš robiť ako krevetovú alebo kuraciu. Recept dole je na krevetovú variantu, ale pokiaľ máš kura, môžeš ho uvariť vo vode s bobkovým listom, novým korením a soľou. Mäso natrháš do TomYumky a vývar z kuraťa použiješ do receptu. 

Na dve porcie potrebuješ:

  • 1 l kuracieho alebo rybieho vývaru
  • 2 kafírové listy
  • 2 stonky citronové trávy
  • kúsok zázvoru (velikosti palce)
  • 8 žampiónov nebo 15 dkg hlivy
  • krevety (alespoň 4 na prociu)
  • chilli papričky podľa chuti
  • chilli pasta TomYum (majú ju aj v Tescu a vo všetkých večierkach)
  • 2 lyžice rybacej omáčky
  • 4 stonky jarnej cibuľky
  • šťáva z 1 limetky
  • 4–6 zralých menších rajčiat
  • do 1 dcl kokosového mlieka 
  • čerstvý koriander

Postup je strašne jednoduchý a polievka je hotová v podstate do 15 minút. 

Do pripraveného vývaru začneme hádzať jednotlivé prísady a to takto:

  • citronová tráva, zázvor, kafírové listy
  • po minúte pridaj huby a chilli papričku (čerstvá ideálne, ale môže byť aj mletá) 
  • po ďalších troch minútach vhoď do vývaru krevety a TomYum chilli pastu, spoločne s jarnými cibuľkami
  • po piatich minútach vleješ kokosové mléko, rybaciu omáčku a limetkovú šťavu, prisypeš rajčiny a koriander a necháš ešte minútku prebublať.

nezabudni ochutnať a dosoliť, dokoreniť a je hotovo!

Dobrú chuť :)