Je jar! Hurááá...aj vo Vás sa prebúdza chuť tráviť celý deň vonku? Ale jesť treba :) Preto ma bavia extrémne rýchle jedlá, celkom sýte a pokiaľ sú navyše farebne vyladené, je to značka ideál. Skúste si pripraviť "jar" podľa nášho návodu za 15 minút.
Na hrniec polievky (asi 4 také misky, ako sú na obrázku), budete potrebovať:
- 250g špenátu
- 2 šalotky
- 3 strúžky cesnaku
- malú cuketu
- 3 špargle (je možné vynechať)
- dva menšie zemiaky (na zahustenie)
- soľ a mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- sladkú smotanu
Na másle orestujete šalotku nakrájanú najemno spoločne s cesnakom, nakrájaným na plátky. Prihodíte čerstvý a umytý špenát (ak nemáte, je možné použiť aj mrazený, ale po rozmrazení z neho vytlačte vodu) a krátko zarestujete spoločne s cuketou a zemiakmi, pokrájanými na kocky. Zalejete kuracím vývarom (alebo vodou, keď vývar nemáte - hoci je to škoda), osolíte a okoreníte podľa chuti. Varíme cca 10-15 min, kým sa uvarí zemiak. Prihodíme na kúsky nakrájanú zelenú špargľu a ešte necháme dve minúty prejsť varom. Následne prelejeme cca 100 ml. smotany, nastrúhame "přiměřeně" muškátového oriešku, polievku rozmixujeme do hladka a odstavíme. S muškátovým orieškom pozor, nakoľko je veľmi aromatický, fakt ho stačí ako šafránu.
Ja som servírovala s lístkami mäty, ale použiť môžete akékoľvek korenie podľa chuti.
Dobrú chuť!