Keď sa povie JAR, okamžite mi naskočí hrášková polievka a špargľa. A ešte Roman Holý :) Túto farebnú nádheru zvládne ukuchtiť aj úplný začiatočník. Namiesto zeleninových kostičiek pridajte opečený chleba, alebo slaninu - je to len na Vás.

Na prípravu polievky pre dvoch jedlíkov potrebujete:

  • malú šalotku
  • dva stredne veľké zemiaky
  • dva strúčiky cesnaku
  • dve šálky zeleného hrášku (môže byť aj mrazený)
  • maslo
  • soľ a mleté čierne korenie
  • muškátový oriešok
  • pár kvapiek citróna
  • cca 2 dcl smotany na varenie
  • malú mrkvu a stopkatý celer na ozdobu

Postup:

Na masle osmažíme šalotku do zlatova, prihodíme cesnak na plátky a pridáme na kostičky pokrájané zemiaky. Povaríme cca 10 min. a vhodíme hrášok. Varíme ďalších 10 minút, až kým nebudú zemiaky mäkké. Keď sa tak stane, rozmixujeme polievku dohladka. Na záver zakapneme citrónovou šťavou a prilejeme smotanu. Necháme prehriať a polievka je ready. Záverom len dochutíme soľou, muškátovým orieškom a mletým čiernym korením.

Zeleninovú vložku pripravíme osmažením na drobné kocky nakrájanej mrkve a stopkatého celeru na masle dohneda.

Dobrú chuť!