Keď sa povie JAR, okamžite mi naskočí hrášková polievka a špargľa. A ešte Roman Holý :) Túto farebnú nádheru zvládne ukuchtiť aj úplný začiatočník. Namiesto zeleninových kostičiek pridajte opečený chleba, alebo slaninu - je to len na Vás.
Na prípravu polievky pre dvoch jedlíkov potrebujete:
- malú šalotku
- dva stredne veľké zemiaky
- dva strúčiky cesnaku
- dve šálky zeleného hrášku (môže byť aj mrazený)
- maslo
- soľ a mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
- pár kvapiek citróna
- cca 2 dcl smotany na varenie
- malú mrkvu a stopkatý celer na ozdobu
Postup:
Na masle osmažíme šalotku do zlatova, prihodíme cesnak na plátky a pridáme na kostičky pokrájané zemiaky. Povaríme cca 10 min. a vhodíme hrášok. Varíme ďalších 10 minút, až kým nebudú zemiaky mäkké. Keď sa tak stane, rozmixujeme polievku dohladka. Na záver zakapneme citrónovou šťavou a prilejeme smotanu. Necháme prehriať a polievka je ready. Záverom len dochutíme soľou, muškátovým orieškom a mletým čiernym korením.
Zeleninovú vložku pripravíme osmažením na drobné kocky nakrájanej mrkve a stopkatého celeru na masle dohneda.
Dobrú chuť!