Našu záľubu v thajskom jedle asi už netreba komentovať :) Tentokrát padla voľba na karfiól, ktorý je do rôznych kombinácií so zázvorom ideálny. Takže prinášame jedlo, ktoré sa dá papať aj ako horúca polievka v daždivý deň, alebo vychladená s grilovaným pita chlebom.
Na dve porcie budete potrebovať:
- pol hlávky karfiolu - 80 % pokrájame, alebo podrtíme na menšie kúsky a pár ružičiek odložíme bokom
- jednu malú šalotku, nakrájanú nadrobno
- strúčik cesnaku, nakrájaný na drobno
- asi 5 cm dlhý kúsok zázvoru, ošúpaný a nakrájaný na plátky
- 3 lístky kafírovej limety
- čerstvý koriander
- polovica plechovky kokosového mlieka
- 2 čajové lyžičky červeného kari
- zeleninový vývar
- bio limetka
- soľ a mleté čierne korenie
- kokosový olej (alebo máslo). Nepoužívajte olivový olej, dá jedlu úplne inú chuť.
Postup:
Na kokosovom oleji orestujeme šalotku dosklovita a pridáme zázvor a cesnak. Veľmi krátko osmažíme a pridáme kari pastu. Bude mať tendenciu prihárať, takže treba miešať, aby sa smažiaca sa zelenina v paste obalila. Natiahne jej chuť. Prilejeme vývar (cca 300 ml) a vložíme karfiól, spoločne s limetovými listami. Karfiol by mal byť ponorený a voda by mala siahať ešte tak centimeter nad ním. Pridáme soľ a varíme cca 12min.
Odložené karfiolové ružičky medzitým uvaríme v pare. Kľudne môžete dať narnú nádobu nad variacu sa polievku :)
Natrúhame kôru z polovice limetky a vytlačíme z nej šťavu.
Z polievky odstraníme limetové listy, pridáme kokosové mlieko a povaríme 2 minúty. Akonáhle sa polievka zavarí, rozmixujeme ju dohladka, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a nastrúhanou limetovou kôrou a šťavou.
Servírujeme so sekaným koriandrom a na pare uvarenými ružičkami karfiolu.
Dobrú chuť!