Povedzme si úprimne, poznáte na "kocovinku" niečo lepšie ako zelňačku, alebo segedín? Ja nie! Milujem kombináciu húb, kyslej kapusty a klobásky. Naša zelňačka nie je zahusťovaná "jiškou", takže okrem toho, že je pekelne dobrá, je aj plná vitamínov :)
Na hrniec polievky budete potrebovať:
- cca 4 stredne veľké zemiaky, nakrájané na menšie kocky
- poctivú hrsť sušených, alebo čerstvých húb (ak nemáte lesné, je možné využiť aj hnedé žampióny)
- misku kyslej kvasenej kapusty (kysané zelí)
- pikantnú klobásku, nakrájanú na kolieska
- sádlo
- menšiu cibuľu, nakrájanú nadrobno
- pikantná červená paprika
- soľ, mleté čierne korenie
- chili (ak máte radi pikantoš :))
- creme fraiche
Postup:
Na lyžici bravčového sadla osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme zemiaky a poprášime poctivou dávkou červenej papriky. Miešame, aby sa nám paprika nepripálila - zhorkla by. Zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky ponorené (asi 2 cm nad zemiakmi). Po 10 min. pridáme huby, klobásku a pre tých, čo majú radi pálive, aj chilli podľa chuti. Až budú zemiaky takmer mäkké, odoberte si do nádobky na mixovanie naberačku/ dve zamiakov, aj s vodou a cibuľkou. Tyčovým mixérom rozmiešame a vlejeme nazad do polievky. Mixované zemiaky polievku pekne zahustia a dodajú jej krémovejšiu farbu.
Pridáme kapustu a prevaríme tak, aby boli zemiaky mäkké. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Podávame s creme fraiche, alebo hustou kyslou smotanou.
Dobru chuť!