Povedzme si úprimne, poznáte na "kocovinku" niečo lepšie ako zelňačku, alebo segedín? Ja nie! Milujem kombináciu húb, kyslej kapusty a klobásky. Naša zelňačka nie je zahusťovaná "jiškou", takže okrem toho, že je pekelne dobrá, je aj plná vitamínov :)

Na hrniec polievky budete potrebovať:

  • cca 4 stredne veľké zemiaky, nakrájané na menšie kocky
  • poctivú hrsť sušených, alebo čerstvých húb (ak nemáte lesné, je možné využiť aj hnedé žampióny)
  • misku kyslej kvasenej kapusty (kysané zelí)
  • pikantnú klobásku, nakrájanú na kolieska
  • sádlo
  • menšiu cibuľu, nakrájanú nadrobno
  • pikantná červená paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • chili (ak máte radi pikantoš :))
  • creme fraiche

Postup:

Na lyžici bravčového sadla osmažíme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme zemiaky a poprášime poctivou dávkou červenej papriky. Miešame, aby sa nám paprika nepripálila - zhorkla by. Zalejeme vodou tak, aby boli zemiaky ponorené (asi 2 cm nad zemiakmi). Po 10 min. pridáme huby, klobásku a pre tých, čo majú radi pálive, aj chilli podľa chuti. Až budú zemiaky takmer mäkké, odoberte si do nádobky na mixovanie naberačku/ dve zamiakov, aj s vodou a cibuľkou. Tyčovým mixérom rozmiešame a vlejeme nazad do polievky. Mixované zemiaky polievku pekne zahustia a dodajú jej krémovejšiu farbu. 

Pridáme kapustu a prevaríme tak, aby boli zemiaky mäkké. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Podávame s creme fraiche, alebo hustou kyslou smotanou.

Dobru chuť!