Moje obľúbené obdobie roka je jeseň. Nielen kvôli tým farbám, čo nám príroda vonku ukazuje, ale aj kvôli nástupu "jesenných" potravín. Jednou z nich je aj dyňa. Rada by som sa s Vami preto podelila o recept na moju obľúbenú jednoduchú dýňovku.
Pre dve porcie budete potrebovať
- 1/2 máslovej dyne
- jeden veľký zemiak
- asi 2cm kúsok zázvoru
- 1/2 väčšej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- trošku olivového oleja
- kokosový olej
- voda/kurací vývar
- smotana na šlahanie
- kajenské korenie (alebo čerstvé chili)
- soľ a mleté čierne korenie
Najskôr dyňu ošúpeme, zbavíme stredu (jadierok apod) a nakrájame na menšie kocky (aby sa nám rýchlo prepiekli) a pokvapkané olivovým olejom, posypané soľou, mletým čiernym korením a chili (ale môžete v podstate použiť akékoľvek bylinky, ktoré mate radi) pečieme v rúre, spolu s cesnakom na 190 st. asi 25 min.
Na kokosovom oleji (ale použiť môžete v podstate akýkoľvek tuk - teda aj máslo), opečieme na drobno nakrájanú cibuľu, na nej na drobno nasekaný zázvor a pridáme jeden zemiak a opečenú dyňu. Zalejeme vodou, alebo vývarom tak, aby bola dýňovo zemiaková zmes ponorená a varíme cca 15 min.
Následne zmes rozmixujeme tyčovým mixérom a prilejeme troška smotany na šľahanie, pre zjemnenie polievky. Môžete posypať píniovými orieškami, alebo slnečnicovými semienkami, pridať na cesnaku opečené krevety, alebo chlebove kocky :)
Dobrý chuť!