Polievky mám v zime extrémne rada a tak skúšam nové chute, variácie a namiesto obligátnych rezancov a zemiakov, aj iné teplé vložky do polievok. Mám rada chlebové krutónky, ale ako vieme - múka je smrť, takže pre tento prípad sú v polievke opečené kapustičky na slaninke.
Na hrniec polievky potrebujeme:
- cca 5 veľkých mrkiev, nakrájaných na kúsky
- jeden stopkatý celer, nakrájaný na kúsky
- polovicu jablka, nakrájaného na kúsky
- cca 5 cm zázvoru, nakrájaného na kúsky
- jeden cesnak a šalotka, najemno nakrájaná
- máslo, ghí, alebo olivový olej
- hrsť kapustičiek, z ktorých odstránime vrchné listky a prekrojíme na polovicu (väčšie môžete ešte aj na menšie časti)
- plechovka kokosového mlieka
- soľ, mleté čierne korenie a hrsť byliniek - môže byť tymián, koriander, petržlen, bazalka
- dva plátky slaninky
Šalotku a cesnak opečieme na másle alebo inom tuku, ktorý preferujete. Pridáme zeleninu, jabĺčko a osmažíme. Zalejeme zeleninovým vývarom a povaríme. Medzitým osmažíme na slaninke, nakrájanej na kúsky kapustičky a dáme na stranu. Keď bude zeleninka uvarená, tak ju rozmixujeme tyčovým mixérom a vlejeme kokosové mlieko. Necháme zavariť a odstavíme. Následne pridáme soľ a iné korenie podľa chuti.
Navrch uložíme na ozdobu kapustičky a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!