Polievky mám v zime extrémne rada a tak skúšam nové chute, variácie a namiesto obligátnych rezancov a zemiakov, aj iné teplé vložky do polievok. Mám rada chlebové krutónky, ale ako vieme - múka je smrť, takže pre tento prípad sú v polievke opečené kapustičky na slaninke. 

Na hrniec polievky potrebujeme:

  • cca 5 veľkých mrkiev, nakrájaných na kúsky
  • jeden stopkatý celer, nakrájaný na kúsky
  • polovicu jablka, nakrájaného na kúsky
  • cca 5 cm zázvoru, nakrájaného na kúsky
  • jeden cesnak a šalotka, najemno nakrájaná
  • máslo, ghí, alebo olivový olej
  • hrsť kapustičiek, z ktorých odstránime vrchné listky a prekrojíme na polovicu (väčšie môžete ešte aj na menšie časti)
  • plechovka kokosového mlieka
  • soľ, mleté čierne korenie a hrsť byliniek - môže byť tymián, koriander, petržlen, bazalka
  • dva plátky slaninky

Šalotku a cesnak opečieme na másle alebo inom tuku, ktorý preferujete. Pridáme zeleninu, jabĺčko a osmažíme. Zalejeme zeleninovým vývarom a povaríme. Medzitým osmažíme na slaninke, nakrájanej na kúsky kapustičky a dáme na stranu. Keď bude zeleninka uvarená, tak ju rozmixujeme tyčovým mixérom a vlejeme kokosové mlieko. Necháme zavariť a odstavíme. Následne pridáme soľ a iné korenie podľa chuti. 

Navrch uložíme na ozdobu kapustičky a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!