Táto polievka by sa tématicky hodila skôr na Vianoce, ale chuťovo kľudne aj na každý deň. Milujem vôňu tejto polievky, v kombinácií s krevetami a rajčinami je to neotrelá kombinácia. Urobte dojem a dajte variť kvalitný vývar :) Ten je totiž základ, priatelia!

Na hrniec polievky budete potrebovať:

  • čerstvé ryby (ideálne ďas, platýz, pražma, morský vlk, parmica apod.) - rozhodne nie pstruh, ani losos - rozvaria sa na kašu a nebude to dobré
  • hrsť kreviet
  • polovica cibule, nakrájaná najemno
  • biela časť pórku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • polovica bulvy fenyklu, nakrájaný na plátky
  • 4 mäsité rajčiny
  • bobkový list, čerstvý tymián, čerstvá petržlenová vňať, pár lístkov bazalky
  • kôra z polovice pomaranča
  • 4 vlákna šafránu
  • chilli paprička
  • olivový olej
  • 100 ml bielho vína
  • soľ a mleté čierne korenie
  • tymián na ozdobu :)

Postup:

Rybu vyfiletujte, odrezky pôjdu do vývaru, takže nič nevyhadzujte.

Vyfiletovanú rybu nakrájajte na kúsky veľkosti sústa a marinujte v marináde z tymiánu, bazalky, olivového oleja aspoň 3 hodiny. 

Na vývar opečieme na oleji cibuľu dosklovita. Prihodíme pórek, nakrájaný na kolieska a opekáme cca 3 až 4 min. Vmiešame nasekaný cesnak, fenykel, rybacie odrezky a opekáme daľšie tri minútky. Pridáme nasekané rajčiny, bobkový list, tymián, bazalku, petržlenovú vňať a šafrán. Zalejeme studenou vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Privedieme k varu, odoberieme penu a pomaly varíme cca hodinu. 

Vývar po hodine precedíme a pokiaľ bude potrebné, tak aj zľahka prepasírujeme. Opäť privedieme k varu, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Do takto "zavareného vývaru" prihodíme marinované ryby a varíme max. 8 min. (aby neboli ryby tuhé a prevarené).

Medzitým na oleji opečieme polovicu chilli, cesnak a pridáme krevety, ktoré na 3 min. opekáme. Pridáme do polievky a ozdobíme bylinkami podľa chuti. 

Dobrú chuť!