Tato úprava lososa je na prvý pohľad veľmi netradičná, ale ako stvorená na horúci letný obed. Opäť sa jedná o recept p. Polreicha, z mojej obľúbenej knihy. Príprava nie je nijak náročná. 

Najprv si pripravíme kuskus. Pre 4 osoby budete potrebovať cca 200g kuskusu, ktorý zalejeme vodou, nemala by byť varená - tá by ho zlepila. Necháme asi 5 minút odstáť. Potom pridáme na malinké kocky nakrájanú, uvarenú mrkvu a lyžicu olivového oleja, premiešame a necháme ešte 5 minút odstáť. 

Do hotového kuskusu vmiešame na plátky nasekané a opražené mandle (cca 6 lyžíc), tri jarné cibuľky (podľa chuti aj s vňaťou - ja dávam bez) a zľahka premiešajte. Grapefruit olúpeme a rozdelíme na dieliky. Tri z nich nakrájame na drobno, ostatné dieliky si odložíme. Premiešame spoločne s kuskusovou zmesou a zastriekneme šťavou z 1/2 grapefruitu. 

Na panvici rozohrejeme olivový olej a opečieme lososa (4 filety s hmotnosťou cca 150g) najprv kožou dole 5 minút a po otočení 3 minútky.

Na tanier servírujeme kuskus podľa chuti, posypeme ho jadierkami z granátového jablka, na to položíme lososa a na neho odložené dieliky grapefruitu. Kto má citrusy rád, môže pridať aj citrónové a pomarančové dieliky.

Dobru chuť!