Toto ľahké, výživné jedlo oceníš hlavne v lete. Je rýchle na prípravu a chuťovo veľmi zaujímavé. Mňa osobne prekvapili cuketové špagety, ktoré sú výbornou alternatívou tých cestovinových, pokiaľ trpíš alergiou na lepok, alebo držíš niektorú z foriem "bezpečivovej" diety.

Na prípravu dvoch porcií budeš potrebovať cca 4 malé cukety, 1/2 cibule, 2 strúžky cesnaku, cca 500g kreviet (ale pokiaľ nemáš veľmi hlad, vezmi množstvo kreviet podľa chuti), soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice sušeného alebo ideálne čerstvého petrželnu, trošku masla/kokosového oleja, malú chilli papričku/mleté chilli, citrón.

Na omáčku (pokiaľ sa Ti do nej nechce, použij hotové pesto): 1/ šálky sekaných/ mletých mandlí, malá cibuľka (alebo šalotka) nakrájaná najemno, 2 strúžky cesnaku (pretlačiť), mleté chilli, 1 najemno nakrájaná červená paprika, 2 (ideálne) lúpané rajčiny - alebo použij plechovkové krájané rajčiny (chuť ale nie je tak intenzívna), lyžica červeného vinného octa.

Špagety

Najskôr začneme s prípravou "špagiet". Olúpané cukety nakrájaš škrabkou na jullien - alebo pokiaľ ju nemáš, tak na veľmi tenké plátky, či dlhé nudličky. Stred vyhoď. Nakrájané špagety nechaj odpočinúť. Zavaríš si vodu, osolíš ju a následne špagety "uvaríš" na pare cca 3 minúty.

Krevety

Na másle alebo kokosovom oleji osmaž nadrobno nakrájanú cibuľu, cesnak, chilli papričku (pokiaľ máš mleté chilli, pridávaj ho až tesne pred koncom, inak by Ti zhorklo). Pridáš krevety, osmažíš ich dozlatova a zasypeš petrželnovou vňaťou. Osoľ, okoreň (teraz je čas pridať mleté chilli) a pokvapkaj citrónom podľa chuti. 

Omáčka

Na másle/kokosovom oleji osmaž mandle, cibuľu, cesnak a nechaj minútku rozvoňať. Pridaj chilli, papriku a keď sa zatiahne paprika, pridaj najemno nasekané olúpané rajčiny a restuj zhruba 2 minúty. Môžeš použiť túto konzitenciu, alebo presunúť zmes do kuchyňského robotu a celú zmes rozmixovať dohladka.

Na tanier servíruj špagety, prelej ich omáčkou a polož navrch osmažené krevety.

Dobrú chuť!