Ako aj píšeme na viacerých miestach v blogu - milujeme thajskú kuchyňu! Tom Yumku môžem jesť na litre. Zbožňujem na svojej partnerke, ako dokáže vysypať recept na skvelé jedlo len tak medzi dverami pred odchodom do práce. Tento je jeden z nich!

Na prípravu budeš potrebovať pevnú bielomäsú rybu - ideálny je filet z pražmy alebo cod z tresky (cca 200g), ryžové rezance, mrkvu, stopkatý celer, zázvor, cibuľu, cesnak, sójovú omáčku, hoisin omáčku (tá ale nemusí byť), ryžové víno a korenie (soľ, ml.čierne korenie, korenie piatich vôni, kurkumu a mleté chilli).

Príprava je vlastne nesmierne jednoduchá. Zvaríš vodu a zaleješ ňou rezance - príprava podľa návodu na obale rezancov. 

A teraz ryba...

Na kokosovom oleji speníš najemno nakrájanú manšiu cibuľku, na julien rezance nakrájanú mrkvu, na drobno celer a pridáš dva strúžky pretlačeného cesnaku. Zaprášiš to korením piatich vôni, kurkumou a mletým chilli - všetko jedna malá lyžička.

Necháš to tzv. prevoňať a prihodíš nastrúhaný zázvo (cca 5cm), zaleješ to tmavou sójovkou (cca 0,5 dcl), pridáš 1 dcl ryžového vína- moja obľúbená je Kikkoman a hodíš tam rybku, nakrájanú na väčšie kúsky. Môžeš pridať trocha zeleninového vývaru, ak je zmes veľmi hustá. Necháš zabublať, pridáš jednu menšiu lyžicu hoisin omáčky a necháš cca 15 min. variť. Zkontroluješ slanosť a prípadne dosolíš. Myslím, že soli nebude treba veľa, nakoľko cesnak, aj sójovka sú dosť slané samé o sebe.

Na posledné dve minúty tam môžeš vhodiť rezance, aby načuchli chuť jedla samotného - alebo aj nemusíš. Záleží na Tebe.

Prajem dobrú chuť!