Španielska kuchyňa je plná chutí, zeleniny a morských potvor. Paellu mám rada pre v podstate jednoduchú prípravu z jedného hrnca a tiež pre svoju flexibilitu. Rovnako dobre ako krevety, môžete použiť kuracie stehná alebo tofu. Tak poďme na to!
Na prípravu paelly pre dve osoby budete potrebovať:
- olivový olej
- nadrobno nasekaná menšia cibuľka
- 1 strúčik cesnaku, nakrájaný na plátky
- chilli paprička
- klobáska chorizo, nakrájaná na kolieska
- cca 2 šálky guľatozrnnej ryže - ideálna je Arborio
- plechovka sekaných rajčín - ideálne sú Valfrutta
- červená paprika
- šálka mrazeného hrášku
- lyžica rajčinového pyré (alebo pretlaku)
- cca deci suchého bieleho vína
- kurací vývar
- krevety podľa chuti - predvarenésoľ a mleté čierne korenie
- hrsť petrželnu na ozdobu
Postup je veľmi easy:
Na olivovom oleji speníme cibuľu a prihodíme cesnak, chilli a chorizo. Pridáme pyré (pretlak) a ryžu. Zamiešame a prilejeme biele víno, vhodíme sekané rajčiny, na prúžky nakrájanú papriku a varíme cca 3 minúty. Potom prilievame vývar podľa potreby a vždy necháme odpariť tak, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu. Keď bude ryža al dente, pridáme krevety a hrášok, dosolíme a ochutíme korením. Zhruba 3 minúty necháme prehriať a zasypeme petržlenom.
Pokvapkáme citrónom a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!