Španielska kuchyňa je plná chutí, zeleniny a morských potvor. Paellu mám rada pre v podstate jednoduchú prípravu z jedného hrnca a tiež pre svoju flexibilitu. Rovnako dobre ako krevety, môžete použiť kuracie stehná alebo tofu. Tak poďme na to!

Na prípravu paelly pre dve osoby budete potrebovať:

  • olivový olej
  • nadrobno nasekaná menšia cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku, nakrájaný na plátky
  • chilli paprička
  • klobáska chorizo, nakrájaná na kolieska
  • cca 2 šálky guľatozrnnej ryže - ideálna je Arborio
  • plechovka sekaných rajčín - ideálne sú Valfrutta
  • červená paprika
  • šálka mrazeného hrášku
  • lyžica rajčinového pyré (alebo pretlaku)
  • cca deci suchého bieleho vína
  • kurací vývar
  • krevety podľa chuti - predvarenésoľ a mleté čierne korenie
  • hrsť petrželnu na ozdobu

Postup je veľmi easy:

Na olivovom oleji speníme cibuľu a prihodíme cesnak, chilli a chorizo. Pridáme pyré (pretlak) a ryžu. Zamiešame a prilejeme biele víno, vhodíme sekané rajčiny, na prúžky nakrájanú papriku a varíme cca 3 minúty. Potom prilievame vývar podľa potreby a vždy necháme odpariť tak, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu. Keď bude ryža al dente, pridáme krevety a hrášok, dosolíme a ochutíme korením. Zhruba 3 minúty necháme prehriať a zasypeme petržlenom.

Pokvapkáme citrónom a môžeme servírovať. 

Dobrú chuť!