V poslednej dobe som sa totálne zbláznila do maku. Tento koláč je bez múky, je šťavnatý, hotový raz-dva a neskutočne dobrý. Nebe v hubě :) Tak poďme na to!

Na jednu dávku koláčika budeš potrebovať:

  • 5 vajíčok
  • 80g práškového cukru
  • 50 g krupicového cukru
  • 200 g mletého maku
  • 200 g masla
  • štipka soli
  • 3 menšie jablká
  • domáca marhuľová marmeláda
  • 1 passion fruit
  • šťava z 1/2 pomaranča

Príprava je vlastne strašne jednoduchá.

Nahreješ rúru na 190 stupňov - prosím berte to ako orientačný bod. Každá rúra pečie inak, treba vyskúšať špachtličkou, či na nej ostane cesto, alebo nie. Pokiaľ áno, tak treba nechať piecť ešte o 10 min. dlhšie. 

Menší plech vyložíš pečiacim papierom (čo je menší plech je ťažko definovať, nižšie v obrázkoch je vidieť rozmery koláča, ktorý mi vyšiel po upečení tejto dávky).

Necháš zmäknúť máslo - ja som to urobila tak, že som ho dala nakrájané v miske zohriať do rúry, kým som si ju nechávala nahriať na požadovanú teplotu a potom som maslo rozšhala vo vysokej nádobe. Lepšie sa Ti bude zapracovávať do cesta. 

Žĺtky oddelíš od bielkov.

Do žĺtkov vsypeš práškový cukor a vyšlaháš do peny. Bielky so štipkou soli a krupicovým cukrom vyšlaháš na tuhý sneh (trvá to dlhšie, nemajte strach).

Do žĺtkovej zmesi opatrne pridávaj mak a maslo (striedavo) a jemne šlahaj. Na záver prisypeš troška prášku do pečenia a opatrne zapracuj sneh.

Vleješ na plech a navrch poukladáš jablká, nakrájané buď na plátky, polmesiačiky alebo ako už chcete :) Šla by podľa mňa použiť aj hruška, pokiaľ nemáte po ruke jablko :)

Dáme piecť na 40 min.

Medzitým si pripravíme omáčku. Do malého rendlíku dáme tak 5 lyžíc marhuľovej marmelády, jedno celé passion fruit a šťavu z 1/2 menšieho pomaranča. Celú omáčku zvaríme na krémovitú konzistenciu (trvá to asi 5 min.). Mašlovačkou potrieme zmesou ešte teplý koláč a po vychladnutí môžeme servírovať.

Dorú chuť!

20180211091409
20180211090556