V poslednej dobe som sa totálne zbláznila do maku. Tento koláč je bez múky, je šťavnatý, hotový raz-dva a neskutočne dobrý. Nebe v hubě :) Tak poďme na to!
Na jednu dávku koláčika budeš potrebovať:
- 5 vajíčok
- 80g práškového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 200 g mletého maku
- 200 g masla
- štipka soli
- 3 menšie jablká
- domáca marhuľová marmeláda
- 1 passion fruit
- šťava z 1/2 pomaranča
Príprava je vlastne strašne jednoduchá.
Nahreješ rúru na 190 stupňov - prosím berte to ako orientačný bod. Každá rúra pečie inak, treba vyskúšať špachtličkou, či na nej ostane cesto, alebo nie. Pokiaľ áno, tak treba nechať piecť ešte o 10 min. dlhšie.
Menší plech vyložíš pečiacim papierom (čo je menší plech je ťažko definovať, nižšie v obrázkoch je vidieť rozmery koláča, ktorý mi vyšiel po upečení tejto dávky).
Necháš zmäknúť máslo - ja som to urobila tak, že som ho dala nakrájané v miske zohriať do rúry, kým som si ju nechávala nahriať na požadovanú teplotu a potom som maslo rozšhala vo vysokej nádobe. Lepšie sa Ti bude zapracovávať do cesta.
Žĺtky oddelíš od bielkov.
Do žĺtkov vsypeš práškový cukor a vyšlaháš do peny. Bielky so štipkou soli a krupicovým cukrom vyšlaháš na tuhý sneh (trvá to dlhšie, nemajte strach).
Do žĺtkovej zmesi opatrne pridávaj mak a maslo (striedavo) a jemne šlahaj. Na záver prisypeš troška prášku do pečenia a opatrne zapracuj sneh.
Vleješ na plech a navrch poukladáš jablká, nakrájané buď na plátky, polmesiačiky alebo ako už chcete :) Šla by podľa mňa použiť aj hruška, pokiaľ nemáte po ruke jablko :)
Dáme piecť na 40 min.
Medzitým si pripravíme omáčku. Do malého rendlíku dáme tak 5 lyžíc marhuľovej marmelády, jedno celé passion fruit a šťavu z 1/2 menšieho pomaranča. Celú omáčku zvaríme na krémovitú konzistenciu (trvá to asi 5 min.). Mašlovačkou potrieme zmesou ešte teplý koláč a po vychladnutí môžeme servírovať.
Dorú chuť!