Klasické nedeľné pečenie a opäť koláč bez múky :) Je zdravý, nesmierne šťavnatý a až prekvapivo jednoduchý. Pár ingrediencií v určitom pomere, vytvoria nedeľný zázrak!

Na jednu dávku koláča veľkosti ako na obrázku, budeš potrebovať:

  • 300g trstinového cukru
  • 300g ml. mandlí (ja som použila nelúpané)
  • 300g strúhanej mrkve - strúhaj na tom jemnejšom strúhadle (ale nie ako na "polesníky")
  • 1/2 prášku do pečiva
  • citrón (budeš potrebovať aj kôru, aj šťavu). Ak sa dá, kúp chemicky neošetrený bio citrón
  • 70g strúhaného kokosu
  • 1 ČJ (čajová lyžička) ml. škorice
  • 4 vajcia v celku, izbovej teploty
  • Na polevu: 2 bielky, 150g práškového cukru, 2 kocky lučiny a šťava z 1/2 citróna

Príprava je strašne jednoduchá a zvládne ju aj cukrár amatér. 

Vajíčka s cukrom vymetričkuj do peny. Pridáš mleté mandle - opäť matličkuješ. Pridáš mrkvu a kokos, prášok do pečiva, škoricu, citrónovú kôru a troška soli. Už len decentne premiešaj a vlej do formy. Použiť môžeš tortovú formu, alebo klasický pekáč na koláč, ako ja.

Vyložila som ho pečiacim papierom - vymazať maslom nestačí. Cesto je krehké a mohlo by sa Vám lepiť. Ak máte silikónovú formu, tak stačí vymazať máslom a vysypať kokosom. 

Pečieme na 180 stupňov cca 40 minút až hodinu - záleží od rúry. 

Na vychladnutý koláč nalejeme polevu, ktorá vznikne ručným rozmiešaním hore uvedených ingrediencií. Nerobte to mixérom, poleva veľmi zvodnatie :) Mal by mať soplíkoidnú konzistenciu. 

Dobrú chuť!

mrkváčik po naliatí polevy
mrkvový koláč
mrkvový koláč