Od detstva mám mentálny problém s jedlami ako ryžový nákyp, dukátové buchtičky, šošovicový prívarok a ... žemlovka. Asi za to môžu ťažké časy socialistické v školskej jedálni. Rozhodla som sa, že s týmito strašiakmi treba bojovať a keď Tomino priniesol domov 20 rožkov namiesto požadovaných dvoch, padla voľba na žemlovku.

Na porciu ako je dole na obrázku (cca 4-6 porcií), budete potrebovať:

  • 2 vajíčka (zvlášť žĺtky a bielka)
  • tekutý med
  • 250g mäkkého tvarohu
  • 60g strúhaného kokosu
  • 2 dcl plnotučného mlieka
  • 2 lyžice másla a máslo na vymazanie pekáčiku
  • 250g jahôd
  • hrsť čučoriedok
  • 5 rožkov
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • panák vody

Oddelíme si žĺtky od bielkov.

Žĺtky vymiešame metričkou s tvarohom a 4-6 lyžicami medu (podľa toho ako veľmi sladkú ju chcete - tiež treba prihliadnuť k sladkosti jahôd). Pridáme kokos a opäť premiešame. 

Medzitým necháme prehriať mlieko s máslom a nakrájame jahody na plátky.

Z bielkov ušlaháme tuhý sneh, do ktorého potom čo je sneh ready, opatrhne zašlaháme cukrovú vodu. Tá vznikne prebublaním cukru s panákom vody. Cukor sa krásne rozpustí a vytvorí potom na bielkovom snehu krásnu karamelovú vrstvu.

A teraz skladačka - pekáčik vymažeme maslom a položíme prvú vrstvu rožtekov, nakrájaných a opatrne namáčaných do mlieka s maslom (troška ich medzi prstami vyžmýkajte, aby neboli príliš nasiaknuté mliekom). Na túto vrstvu natrieme 1/2 tvarohovo - kokosovej plnky a položíme jahody a pár čučoriedok. Opäť idú rožky, krém a jahody s čučoriedkami ako posledné. Navrch položíme sneh a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 30 min.

Po vychladnutí môžete papať, ale najlepšia je na druhý deň.

Dobrú chuť :) 

20180225200640
20180225200505
20180225193952
20180225200307