Ak hľadáte oslnivý koláč na nedeľu, ktorého príprava Vám zaberie minimum času, ale výsledok bude prekvapujúco skvelý, vyberte si tento recept. Kombinácia hrušky a melasy je dokonalá a ak pridáte aj kakao, potešíte mnohých milovníkov čokolády. Skvele chutí aj s alternatívou medu miesto melasy a jabĺk miesto hrušiek.

Na tento recept budete potrebovať (veľkosť pekáčika ako na obrázku):

  • jedno vajíčko
  • cca 4 ošúpané hrušky
  • 100g melasy
  • 100g trstinového cukru
  • 140g hladkej múky
  • lyžička mletého zázvoru
  • lyžička mletého kardamonu
  • 125ml mlieka
  • 100g másla
  • 1/2 prášku do pečiva

Pekáčik vyložte pečiacim papierom. V miske zmiešate hladkú múku, 1/2 balíčka prášku do pečiva a korenie (ak máte, pokojne pridajte pár lyžíc kakaa). V hrnci zmiešajte máslo, trstinový cukor a melasu (melasu pokojne môžete nahradiť medom) a na miernom plameni miešajte do rozpustenia cukru. Koláč nepôsobí vo finále tak sladko, nakoľko hrušky alebo kakao, sladkosť z medu či melasy pohltia.

Keď sa trstinový cukor rozpustí (cca 10 min.), prilejte mlieko a nechajte troška vychladnúť. Následne vlievajte za stáleho miešania do suchej zmesi z múky a korenia a vmiešajte vajíčko.

Na dno vyloženého pekáčika naukladajte hrušky podľa chuti a tvaru a zalejte pripravenou zmesou. Pečieme hodinu na 170 stupňov (ale záleží na typu rúry). Ideálny je test špachtličkou na záver.

Dobrú chuť!