Pečiem rada. Snažím sa hľadať recepty, ktoré nie sú náročné na prípravu, majú niečo do seba a zároveň nie sú tvorené miliónom surovín. Tento koláč zmizol z plechu behom dvoch dní :) Je šťavnatý, voňavý, chutný a bez múky! 

Na menší plech potrebujete:

  • 325 g vykôstkovaných čerešní
  • 170 g mletého maku bez cukru
  • 170 g práškového cukru
  • 150 g masla
  • 80 g vlašských orechov, nasekaných - nie úplne pomletých
  • 4 vajcia
  • 1 citrón
  • škorica
  • maslo a múka na vymastenie plechu
  • prášok na pečenie (1/2 sáčika)

Postup:

Maslo necháme trochu zmäknúť. Medzi tým si vykôstkujeme čerešne. Posekáme orechy, nemelieme, aby ich bolo aj cítiť. Maslo vymiešame s cukrom a šťavou z citróna. Pridáme žĺtky a miešame až kým cesto nezhustne.

Tak a teraz jedna praktická rada, skôr ako do cesta dáte mak, skontrolujte sáčok, či je bez cukru :) 

Pridáme mak, orechy, škoricu podľa chuti a tuhý sneh z bielkov. Cesto vlejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu, na vrch poukladáme čerešne a pečieme pri 180 stupňoch asi 30 až 40 minút. Koláč treba kontrolovať, všetko závisí od trúby.

Dobrú chuť!