Pečiem rada. Snažím sa hľadať recepty, ktoré nie sú náročné na prípravu, majú niečo do seba a zároveň nie sú tvorené miliónom surovín. Tento koláč zmizol z plechu behom dvoch dní :) Je šťavnatý, voňavý, chutný a bez múky!
Na menší plech potrebujete:
- 325 g vykôstkovaných čerešní
- 170 g mletého maku bez cukru
- 170 g práškového cukru
- 150 g masla
- 80 g vlašských orechov, nasekaných - nie úplne pomletých
- 4 vajcia
- 1 citrón
- škorica
- maslo a múka na vymastenie plechu
- prášok na pečenie (1/2 sáčika)
Postup:
Maslo necháme trochu zmäknúť. Medzi tým si vykôstkujeme čerešne. Posekáme orechy, nemelieme, aby ich bolo aj cítiť. Maslo vymiešame s cukrom a šťavou z citróna. Pridáme žĺtky a miešame až kým cesto nezhustne.
Tak a teraz jedna praktická rada, skôr ako do cesta dáte mak, skontrolujte sáčok, či je bez cukru :)
Pridáme mak, orechy, škoricu podľa chuti a tuhý sneh z bielkov. Cesto vlejeme do vymasteného a múkou vysypaného plechu, na vrch poukladáme čerešne a pečieme pri 180 stupňoch asi 30 až 40 minút. Koláč treba kontrolovať, všetko závisí od trúby.
Dobrú chuť!