...pretože aj keď žije človek zdravo a snaží sa nejesť kdeaké blafy, niekedy jednoducho dostane chuť na prasárničku :) Ak sa tak stane, ponúkame Vám recept mojej maminy na naprosto dokonalú paštétu z kuracích pečienok.
Na porciu ako je na obrázku budete potrebovať:
- cca 500g kuracích pečienok - ale je možné použiť aj kačacie, morčacie apod.
- jedno celé maslo (pokiaľ chcete jemnejšiu štruktúru, použijte polovicu masla a cca deci šlahačkovej smotany)
- šalviu
- tymián
- soľ a mleté čierne korenie
- dve menšie šalotky, najemno nakrájané
- deci portského vína
Príprava je veľmi jednoduchá. Na másle opečieme šalotku dohneda. Pridáme nakrájané pečienky a restujeme cca dve minútky. Prilejeme porstké, hrsť nasekaného čerstvého tymiánu a opekáme dovtedy, kým budú pečienky hotové akoby ste si ich chceli dať na obed. Nezabudnite soliť a koreniť až nakoniec (inak by pečienka ztvrdla).
Medzitým si v rendlíku roztopíme máslo s lístkami šalvie.
Pečienky vhodíme do väčšej misy, prilievame postupne bylinkové maslo a mixujeme dohladka.
Pre zjemnenie môžete rozdeliť "tekutú zložku" paštéty na maslo a smotanu a prilievať striedavo troška smotany, troška masla a základ je ochutnávať! Sami tak ucítite, kedy Vám to vyhovuje a kedy už nie.
Nedá sa na tomto recepte prakticky nič pokaziť, okrem situácie keď zabudnete pridať soľ. :)
Paštétu strčíte do chladničky a servírujete napríklad ako my, na orechovom chlebe s domácimi nakládanými uhorkami :)
Enjoy!